טמפלט לכתבה בבלוג

אם התינוק שלך אוכל רק בהנקה בוודאי תגיעי בשלב זה או אחר אל המעבר להאכלה גם מבקבוק. כיצד יש לעשות את הצעד הזה כראוי? כיצד נותנים לתינוק לאכול בפעם הראשונה מבקבוק ומה עושים עם תינוק שמסרב לאכול מבקבוק?

ד״ר משה בצר - מנהל חדר לידה ומחלקת יולדות

המעבר שבין הנקה לבקבוק

הורים שתינוקם יונק הנקה בלעדית, שואלים את עצמם שאלות שונות סביב המעבר להזנה בבקבוק. האם תינוקם יסכים לקבל את הדרך החדשה לאכול? איך להציע את הבקבוק ומתי? יתכן שאף שמעו על תינוקות שהם "סרבני בקבוק" ועל הורים אחרים שהתקשו בהתחלת ההאכלה מהבקבוק. 

במאמר קצר זה אתייחס לכמה היבטים של הנושא.

 

האם להתכונן מראש להאכלה מבקבוק?

תינוק שינק הנקה בלעדית ומעולם לא קיבל את מזונו בבקבוק או קיבל בקבוק לתקופה מסוימת בתחילת תקופת ההנקה אך לא מקבל את מזונו בדרך זו באפן קבוע, עלול לחוות קושי כאשר יהיה אמור לקבל את מזונו בצורה זו. לכן כשאתם עומדים בפני פרידה ממושכת מהתינוק, למשל לפני נסיעה או חזרה לעבודה, חשוב שתזכרו כי האכילה מהבקבוק היא חדשה עבורו וכדאי להקדיש לה זמן. עבורו וגם עבורכם, מדובר בתהליך, ולעיתים אין מדובר בשינוי פשוט, שכן הנקה אינה רק דרך לקבלת מזון אלא מכלול שלם של תחושות. כמו בכל שינוי ובכל תהליך חדש בחייו של התינוק, המפתח הוא הדרגתיות וסבלנות.

 

מי יציע את הבקבוק ?

פעמים רבות נשמעת המלצה שאדם אחר שהתינוק מכיר, בן הזוג או כל בן משפחה אהוב ומוכר יציע את הבקבוק – ולא האם. המלצות שהאם לא תהיה נוכחת בעת מתן הבקבוק נובעות כנראה מהתפיסה שהתינוק יתקשה לקבל בקבוק כאשר אימו המניקה נמצאת בסביבה. עם זאת, לתפיסתי, כמו בכל היבט של טיפול בתינוק, רצוי לזרום עם תחושות הבטן ולהסתמך על ההיכרות עם התינוק. 

יהיו תינוקות שישמחו לקבל את הבקבוק לראשונה מאימם דווקא בגלל הקרבה והעובדה שהם רגילים להכיר את העולם דרכה.

 לכן כדאי לגלות מהי הדרך שטובה ונעימה לכם ולתינוק. אין דרך אחת מוחלטת. זכרו שאם אתם חשים לחוצים ומתוחים, יש לשער שהתינוק ירגיש ויקלוט את תחושותיכם ויגיב אליהן .

לעתים קורה שלאחר מספר הצלחות במתן הבקבוק, התינוק מסרב לקבל אותו. זכרו שזהו תהליך חדש עבורו. 

כאשר התינוק מסכים לקבל את הבקבוק ולשתות ממנו, חשוב לתת את החלב שבתוכו לאט, בזרימה איטית ומבוקרת, עם פיה בעלת חור קטן. כדאי לראות שהתינוק בולע, להוציא את הבקבוק ולהציע אותו שוב, ולא למהר ולסיים את המשימה.

יש נטייה בהאכלה מבקבוק לתת כמות גדולה יותר מצורכי התינוק או להוסיף מנה "ליתר ביטחון". כדאי לזכור שלתחושת השובע נדרש זמן ולכן רצוי להאכיל לאט ולא בכמות גדולה. 

יהיו תינוקות שיסכימו לשתות את הבקבוק רק בתנוחה שאינה תנוחת הנקה, ויהיו כאלו שיסכימו לקבל אותו רק בתנוחת הנקה. כדאי לנסות לתת את הבקבוק בפעמים שונות ביום, ושהחלב יהיה בטמפרטורה נעימה – לא קרה מדי ולא חמה מדי. אפשר אף לנסות לתת את הבקבוק תוך כדי שירים, הליכה, נדנוד או קפיצה על כדור פיזיו. כל רעיון מקורי ויצירתי אפשרי כדי ליצור תחושה של חוויה חדשה ונעימה.

תינוק מגיל 4-3 חודשים

לתינוק שמחזיק חפצים בידיו ומשחק איתם, כדאי לתת לשחק עם הבקבוק ולהכיר את המציצה ממנו כתהליך של משחק. תינוקות מכירים את העולם באמצעות פיהם. vתנו לתינוק לשחק עם הבקבוק, להפוך אותו, לטעום אותו מכל הכיוונים, להכיר אותו. גם אם אתם רואים את הבקבוק כבקבוק בלבד, שממנו אמורים לשתות בדרך אחת ויחידה, תנו לתינוק להתנסות בדרכים אחרות ולבחור בעצמו כיצד להחזיק וכיצד לשתות. 

לעיתים לאחר האכלה מבקבוק התינוק עדיין לא יהיה שבע רצון ואנו נפרש זאת כרעב. חשוב לזכור שאכילה מבקבוק אינה מספקת את כל צרכי התינוק בחיבוק, חום ומגע. חשוב מאד לספק את הצורך הזה גם בעת האכלה מבקבוק.

אם התינוק מסרב לבקבוק? 

אם התינוק מסרב לאכול מהבקבוק כדאי להפסיק את הניסיונות ולחזור אליהם רק לאחר כמה ימים או זמן מה, כשאתם והוא רגועים. 

לא כדאי למהר ולהחליף את הבקבוק שקניתם ולחפש בקבוקים אחרים. שינוי מתמיד של בקבוקים ופטמות יכול לבלבל את התינוק ולגרום לו לתסכול. ישנן גם דרכים נוספות להציע לתינוק לאכול כמו למשל כוס עם פיה או כוס עם קשית כשמדובר בפעוט. 

כשמדובר בתינוק שמסרב לבקבוק או לאופן האכלה אחר והוא כבר אוכל מזונות מוצקים, ניתן לתגבר בהדרגה את ארוחות המוצקים, בהתאם לגילו. ולהוסיף נוזלים בכוס. אין חובה לדבוק בבקבוק כמקור היחידי להאכלה. 

לאחר קבלת הבקבוק: 

אמהות מניקות צריכות לזכור לשאוב במועד בו התינוק מקבל את הבקבוק על מנת שלא יסבלו מגודש בשעות אלו, וגם כדי לשמור על כמות החלב, גם אם מדובר בהיעדרות של שעות ספורות ובייחוד אם מדובר בחזרה לעבודה. 

לסיכום, 

כמו בכל שינוי שקשור בטיפול בתינוק, חשוב לזכור שמדובר בתהליך הקשור לקשר בין ההורים לילדם ולא רק בפן הטכני של תזונת התינוק. אופטימיות, סבלנות ויצירתיות הם מפתח גם בשינוי זה. 

בהצלחה!

יש לך שאלות?

אשמח לקבל הטבות מיוחדות ומידע מעניין ושימושי משמיר יולדות